Όταν το σιτάρι είναι έτοιμο για τη συγκομιδή, οι μίσχοι των σταχυών λυγίζουν από το βάρος του καρπού στις κεφαλές. Αυτό δείχνει ότι ήρθε η ώρα του θερισμού. Μετά το θερισμό, ο καρπός διαχωρίζεται από τους μίσχους και τις ξένες ύλες. Αφού έχει γίνει ο διαχωρισμός, ο καρπός μπορεί να αλεστεί και να παραχθεί το  αλεύρι. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες για το αλεύρι που θα προκύψει, ανάλογα με το μέρος του καρπού που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και με το είδος ή ποικιλία  του καρπού και το πόσο σκληρό είναι το ενδόσπερμα του.

Η Εταιρεία Μιτσίδη διαθέτει μια μακρόχρονη εμπειρογνωμοσύνη και πείρα οκτώ δεκαετιών στον τομέα της επιλογής της καταλληλότερης ποιότητας σιταριού για κάθε είδος αλεύρου που θα παραχθεί. Όλα τα άλευρα Μιτσίδη παράγονται και συσκευάζονται στους αυτοματοποιημένους αλευρόμυλους της εταιρείας στην παλιά Λευκωσία και Αραδίππου, χρησιμοποιώντας ποιοτικούς ελέγχους της τελευταίας τεχνολογίας  και με συμμόρφωση προς όλα τα σχετικά πρότυπα.

Στάδιο 1 (εισαγωγή και παραλαβή πρώτων υλών – σιτάρι)

Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της εταιρείας σε σιτηρά καλύπτεται με απ’ ευθείας εισαγωγές από εμπόρους σιτηρών του εξωτερικού. Με την άφιξη ενός φορτίου σιταριού, ελέγχονται όλα τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του προμηθευτή και το εργαστήριο της εταιρείας προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ποιοτικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί ότι τα πιστοποιητικά συνάδουν με τις διενεργηθείσες αναλύσεις και ελέγχους. Αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και επαληθευθούν τα στοιχεία, τότε τα σιτηρά παραλαμβάνονται και μεταφέρονται στα σιλό της εταιρείας όπου αποθηκεύονται μέχρι να είναι έτοιμα για άλεση.

Στάδιο 2 (προ-καθαρισμός)

Οι καρποί του σιταριού υποβάλλονται σε αρχικό καθαρισμό από ειδικά μηχανήματα και μαγνήτες, τα οποία αφαιρούν όλες τις ξένες ύλες όπως χώμα, ακαθαρσίες, άχυρα, πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα. Στη συνέχεια βουρτσίζονται για να αφαιρεθεί μέρος του εξωτερικού φλοιού και οποιεσδήποτε επικολλημένες ακαθαρσίες.  Στη συνέχεια οι καρποί διοχετεύονται σε ειδικό διαβροχέα, όπου υγραίνονται κατάλληλα, ώστε να μαλακώσει το πίτουρο.

Στάδιο 3 ( Α’ Καθαρισμός )

Πριν αρχίσει ο Α’ καθαρισμός, τα σιτηρά περνούν από τα σιλό αποθήκευσης, τα οποία διαθέτουν αναλογικούς δοσομετρητές  οι οποίοι αναμιγνύουν τους διάφορους τύπους σιτηρών, ώστε να παραχθεί το απαιτούμενο μίγμα για το τελικό προϊόν αλεύρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας γίνεται σχολαστικός καθαρισμός για να απομακρυνθούν τυχόν υπολειπόμενες ακαθαρσίες όπως σπόροι και σπασμένο σιτάρι. Στη συνέχεια το σιτάρι βουρτσίζεται ξανά για να αφαιρεθεί η εξωτερική στιβάδα και μετά περνά από τον πετροδιαλογέα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολειπόμενες πέτρες. Ακολούθως διοχετεύεται στον ηλεκτρονικό διαβροχέα όπου προστίθεται η σωστή ποσότητα νερού έτσι ώστε το σιτάρι να αποκτήσει την απαιτούμενη υγρασία άλεσης. Μετά το σιτάρι καταλήγει στα ειδικά σιλό αναμονής  (tempering silos) όπου παραμένει για αρκετές ώρες μέχρι να απορροφήσει την απαιτούμενη υγρασία αλευροποίησης.

Στάδιο 4 (Β’ Καθαρισμός’)

Όταν το σιτάρι έχει φτάσει στα απαιτούμενα επίπεδα υγρασίας, καθαρίζεται για τελευταία φορά για να διασφαλιστεί ότι είναι 100% καθαρό πριν αρχίσει η διαδικασία άλεσης.

Στάδιο 5 (Άλεση του σιταριού)

Η άλεση πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια. Το σιτάρι περνά πρώτα από κυλίνδρους που το σπάζουν διαχωρίζοντας το σε πίτουρο και κομμάτια από ενδόσπερμα. Στη συνέχεια περνά από επαναλαμβανόμενες φάσεις αφαίρεσης και κοσκινίσματος παράγοντας όλο και μικρότερα σωματίδια μέχρις ότου το πίτουρο να έχει διαχωριστεί εντελώς από το ενδόσπερμα. Από το ενδόσπερμα παράγονται οι διάφοροι αλεύρων, όπως τα άλευρα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και σιμιγδάλι, ενώ ο εξωτερικός φλοιός διοχετεύεται στην αγορά σαν πίτουρο και φουσκάρι ζωοτροφής.

Πηγή: http://www.mitsidesgroup.com/lang/el/about-pasta-flour/about-flour/how-flour-is-made/

Comments are closed.