Μια πρωινή επίσκεψη σε ένα φούρνο και οι επιλογές πολλές! Κυρίως όμως επιλογές με άσπρο αλεύρι. Ευτυχώς όμως τον τελευταίο καιρό οι επιλογές και σε προϊόντα ολικής αρχίζουν να γίνονται περισσότερες! Πρώτα τα κριτσίνια, μετά το σουσαμένιο κουλούρι και λίγο πιο διστακτικά οι πίτες και τα πιτάκια. Γιατί όμως να προτιμήσω ένα ολικής από το λευκό αρτοπαρασκεύασμα που κατά την γνώμη των περισσοτέρων είναι και πιο νόστιμο;

  • Ένα ολικής άλεσης προϊόν και ένα λευκό, προέρχονται από το ίδιο δημητριακό, το οποίο είναι διαφορετικά επεξεργασμένο. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό. Ο φλοιός τους είναι τόσο σημαντικός γιατί περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, και έτσι κρατά σε μεγαλύτερη ισορροπία τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, έχει δηλαδή χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη όπως έχουν και άλλες σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Επίσης περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες δεν απορροφώνται μετά από την πέψη στο έντερο και έτσι διευκολύνουν τη μεταφορά του περιεχομένου των εντέρων και την αποβολή λίπους μέσω κοπράνων, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και την πρόληψη των καρδιοπαθειών και πολλών μορφών καρκίνου.
  • Τα ολικής συγκριτικά με τα λευκά περιέχουν ακόμη αρκετές ποσότητες βιταμινών (Β και Ε), αλάτων (σίδηρο, φωσφόρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο) χαρακτηριστικό που καθιστά τα ολικής μια πλήρη τροφή όσον αφορά το ότι καλύπτει τον οργανισμό μας σε όλες του της ανάγκες και έτσι προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας.
  • Τέλος λόγω του ότι δεν περιέχουν νάτριο είναι πιο ιδανικά σε υπερτασικούς ανθρώπους.
  • Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά μέσα στη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια.
  • Ενεργοποιούν άμεσα τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.
  • Μείωση της υπερφαγίας, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν το οποίο σε κρατάει μέχρι το επόμενο γεύμα λόγω του ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πηγή: http://www.medidiatrofi.gr/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-vs-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CE%AC%CF%83%CF%80%CF%81%CE%BF/

Comments are closed.