«Παραδοσιακό ψωμί με προζύμι». Έχετε σίγουρα δει αυτήν τη φράση να φιγουράρει στις βιτρίνες ή τα ράφια κάποιων φούρνων. Όσο περνάνε τα χρόνια όλο και λιγότερο. Γιατί; Επειδή το να φτιάξουμε ψωμί με προζύμι είναι πιο δύσκολο και κυρίως πιο χρονοβόρο από ότι με τη μαγιά. Παρ’ όλα αυτά το ψωμί με το προζύμι είναι νοστιμότερο και παραμένει φρέσκο μία ολόκληρη βδομάδα! Με το προζύμι μπορούμε να φτιάξουμε όποιον τύπο ψωμιού θέλουμε αφού λειτουργεί ακριβώς όπως η μαγιά. Η διαφορά είναι πως το ψωμί μας θα είναι πιο συμπαγές όπως πιο γεμάτη θα είναι και η γεύση του. Ακόμα και αν θέλουμε να δοκιμάσουμε να το κάνουμε όμως οι περισσότεροι από μας δεν ξέρουμε πώς θα φτιάξουμε προζύμι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για να παρασκευάσουμε το δικό μας σπιτικό ψωμί. Κι όμως – αν και πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία – δεν είναι τελικά δύσκολο να φτιάξουμε προζύμι. Και για του λόγου το αληθές:

Παίρνουμε δύο χούφτες (1 φλιτζάνι) σταρένιο αλεύρι, με λίγο αλάτι και χλιαρό νερό και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό ζυμάρι, σαν μπάλα. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Την επόμενη μέρα το ζυμώνουμε κι άλλο με 2 – 3 κουταλιές αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό.
Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε για ακόμα 3 με 4 ημέρες και τότε πια το ζυμαράκι αυτό έχει φουσκώσει και έχει κάνει πολλές τρύπες στο εσωτερικό του.
Το αφήνουμε λοιπόν χωρίς να το πειράζουμε άλλο για 2 με 3 ημέρες. Έτσι, έχουμε φτιάξει προζύμι! Το φυλάμε σε ένα κλειστό δοχείο στο ψυγείο μέχρι να αποφασίσουμε να φτιάξουμε ψωμί.

Πηγή: http://www.vita.gr/blogs/cooking/article/14736/prozymi-ta-mystika-gia-ena-ksexasmeno-alla-monadikhs-aksias-systatiko/

Comments are closed.