Η λίστα με τα αλεύρια που είναι γνωστά σε όλους μας, από σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, κριθάρι, έχει εμπλουτιστεί από αλεύρια όπως αυτά της πατάτας και του καστανού ρυζιού, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες όλων εκείνων που έχουν διάφορες αλλεργίες και δυσανεξίες στα σιτηρά.

Οι ανάγκες που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση τους, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων αλεύρων με λιγότερη έως και καθόλου γλουτένη.

Όταν ψήνουμε ένα παρασκεύασμα με αλεύρι, είτε είναι κέικ, ψωμί, τσουρέκι ή οτιδήποτε άλλο, χρησιμοποιούμε ένα αλεύρι συγκεκριμένου τύπου  κλπ. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές αυτοί οι διαχωρισμοί μας μπερδεύουν.

Οι ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι το σκληρό, το μαλακό ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις πρέπει να απαντηθούν.

Για αυτό ας βάλουμε σε μία σειρά τις χρήσεις και να κάνουμε ακόμα πιο εύκολη τη ζωή μας και καλύτερη τη συνταγή μας.

Λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πρόκειται για αλεύρι φτιαγμένο από μείγμα σκληρού και μαλακού σιταριού που έχει υποστεί επεξεργασία λεύκανσης. Χρησιμοποιείται, όπως δηλώνει και το όνομα του, για όλες τις χρήσεις.

Αλεύρι ολικής άλεσης

Το απλό αλεύρι παρασκευάζεται από την άλεση του ενδοσπέρμιου του κόκκου του σιταριού.

Το ολικής άλεσης, αντίθετα, παρασκευάζεται από την άλεση ολόκληρου του κόκκου του σιταριού, του ενδοσπερμίου, του πίτουρου και του φύτρου.

Μπορεί να μην είναι τόσο εκλεπτυσμένο, αλλά είναι υψηλής διατροφικής αξίας αφού περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες.

Τα παρασκευάσματα  με αλεύρι ολικής είναι πιο συμπαγή και πυκνά στην υφή τους και πιο μαστιχωτά. Επίσης, χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο, γιατί συγκρατούν περισσότερη υγρασία

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Περιέχει διογκωτικές ύλες -συνήθως BAΚING POWDER- και χρησιμοποιείται για να παρασκευάσουμε κουλουράκια, μπισκότα, κέικ, τηγανίτες.

aleuri-tip

Μαλακό αλεύρι

Παρασκευάζεται από μαλακό χειμωνιάτικο σιτάρι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, για αυτό και ό,τι παρασκευάζουμε από αυτό, όπως κουλουράκια, κέικ και μπισκότα είναι πάντα πιο αφράτα και αέρινα.

Δοκιμάστε το στα κέικ με προσθήκη BAKING POWDER και θα δείτε την διαφορά στο αποτέλεσμα.

Σιμιγδάλι

Παρασκευάζεται από χοντρό άλεσμα σκληρού σιταριού. Είναι πλούσιο σε γλουτένη και πρωτεΐνες.  Είναι κατάλληλο για ζυμαρικά και άνοιγμα πίτσας. Το σιμιγδάλι δίνει τραγανή υφή.

Σκληρό αλεύρι για ψωμί

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, η οποία δίνει ελαστικότητα στα ψωμιά, τις ζύμες, τα φύλλα κ.α.

Extra tip

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να αποθηκεύετε τα αλεύρια σας πάντα με κλεισμένη τη συσκευασία τους, σε δροσερό σημείο και όχι κοντά σε προϊόντα με έντονη οσμή, γιατί έχουν την ιδιότητα να την απορροφούν.

Πηγή: http://www.argiro.gr/2016/07/mathe-pos-na-xrisimopoieis-sosta-olous-tous-tipous-aleuriou/

Comments are closed.